Aktivity Pečenie

Vanilkové šťuchanie

Vanilkové rožky sú naša vianočná klasika. Dlhé roky ich robievala babka podľa receptu od jej mamy, a ja som si teda hľadala skôr netradičnejšie vianočné recepty, aby sme nerobili to isté. Tento rok som sa ale rozhodla začať s Táničkou tradíciu – spoločné vianočné pečenie, a na to sa mi zdali vanilkové rožky najvhodnejšie. Recept je totiž jednoduchý, všetky ingrediencie zmiešať a vyrobiť úžasne voňavé a vláčne cesto a potom z neho šúľkať rožteky. Netreba žiadne odležanie cesta ani nič podobné.

Zistila som ale, že Tánička ešte nevie šúľkať a najviac ju baví roztláčať cesto rukami na stôl. Keď vysvetľovanie ani názorné ukážky nepomohli, rozhodla som sa spraviť obmenu a namiesto rožkov som pripravovala guličky, ktoré Tánička jemne roztlačila prstom. Nakoniec máme teda placky s Táničkinými odtlačkami. Chutia výborne!

Recept na vanilkové rožky (podľa mojej prababičky):

  • 350 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 125 g práškového cukru
  • 125 g mletých vlašských orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • vanilkový práškový cukor na dokončenie

Postup: Všetky suroviny zmiešame a vymiesime hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti, každú časť si vytvarujeme do rovnomerného valčeka, ktorý pokrájame na 20 rovnakých dielikov a tie ušúľame do tvaru zatočených rožkov. Mali by nám teda vyjsť 4 plechy po 20 rožkov. Pečieme na 180 °C približne 10 minút. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom práškovom cukre – ten si pripravujem tak, že do nádoby s obyčajným práškovým cukrom vložím prerezaný vanilkový lusk (kľudne môže byť s použitým vnútrom) a nechám ho takto niekoľko dní zatvorený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *