Do knižnice Pečenie

Sirocco

Na Vianoce som dostala od brata krásnu kuchársku knihu Sirocco od Sabriny Ghayour. Sú v nej recepty z Blízkeho Východu, ale „poeurópštené“, takže by nemal byť problém pripraviť ich aj s našimi bežnými surovinami. V úvode autorka píše, že má rada recepty, ktoré sú rýchle a kde sa dá nahradiť surovina, ktorá práve v kuchyni chýba, inou, alebo sa dá úplne vynechať. Také recepty sa páčia aj mne, pretože sa mi nedarí naplánovať si, čo kedy uvarím alebo upečiem, a tak sa mi často stane, že musím vykúzliť niečo z toho, čo máme práve v chladničke. Alebo poslať muža do obchodu.
Tak to bolo aj teraz – do poslednej chvíle sme nevedeli, kde budeme tráviť Silvester. Nakoniec sme sa rozhodli osláviť nový rok s partiou dobrých kamarátov a ich deťmi, a to si pýtalo pripraviť nejaký zaujímavý koláč. A tu mi prišlo pod ruku Sirocco, z ktorého som vybrala pistáciový koláč s černicami (tie som nahradila lesným ovocím). Všetko, okrem pistácií, sú obyčajné suroviny, ktoré mávame doma bežne (lesné ovocie mám vždy v mrazničke, práve pre takéto príležitosti), a príprava je naozaj jednoduchá a rýchla. Podľa knihy sa do koláča hodia aj marhule, jablká, hrušky a iné ovocie a viem si predstaviť, že namiesto pistácií by sa osvedčili aj iné orechy.

 

Recept na pistáciový koláč (mierne upravený, na koláčovú formu s priemerom 28 cm):

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky (vymenila som 50 g za hladkú špaldovú múku)
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 30 g trstinového cukru
  • štipka morskej soli
  • 1 vajce vymiešané s 1 žĺtkom

Na plnku:

  • 100 g masla izbovej teploty
  • 150 g trstinového cukru
  • vanilkový cukor
  • 140 g mletých pistácií
  • 2 vajcia
  • 24 g hladkej múky
  • 200 g lesného ovocia

Postup:

V mise premiešame rukami múku, maslo, cukor a soľ, kým nemá zmes pieskovú konzistenciu. Pridáme vymiešané vajce a spracujeme rukami alebo vidličkou do jednoliateho cesta. Medzi dvomi potravinovými fóliami rozvaľkáme cesto na veľký kruh, aby pokryl spodok aj okraje koláčovej formy s priemerom 28 cm. Vrchnú fóliu odstránime, cesto zospodu nadvihneme a prenesieme do formy tak, aby bola na vrchu fólia. Tú potom stiahneme, spravíme si z nej guličku a uhladíme a pozatláčame ňou cesto, aby dobre priliehalo pri okrajoch. Valčekom potom prejdeme okraje formy, čím z nej odstránime prebytočné cesto (so zvyškami cesta pomohla Tánička a vykrajovala svoje obľúbené zvieratká). Pripravené cesto odložíme do chladničky na 30 minút.

Medzitým zmiešame všetky suroviny na plnku, okrem ovocia, a rúru rozohrejeme na 180°C. Keď je cesto vychladené, nalejeme do neho plnku a navrch jemne pozatláčame lesné ovocie. Pečieme približne 45 minút, kým nebude koláč zlatistý.

Pôvodne je recept v knihe určený na koláč s priemerom 20 cm, vtedy má stačiť polovica cesta (druhá polovica sa dá zamraziť a bude prichystaná na ďalšiu príležitosť) a ingrediencie na plnku v polovičnom množstve. Nás bolo ale veľa, takže som radšej použila celé cesto a zdvojnásobila plnku (tu už uvádzam dvojnásobné množstvo).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *