Recepty

Pesto z medvedieho cesnaku

Tánička už začala chodiť do škôlky, no zatiaľ sme v procese adaptácie. Postupne predlžujeme čas, ktorý tam trávi. A keďže škôlka je pri Horskom parku, zbehla som tam počas čakania natrhať medvedí cesnak. A že je ho tam teda poriadne veľa. Na každom kroku celé kopy. Táničku tento zelený lístoček zaujal a zaujal ju aj jeho názov. Po medveďoch sa vraj volá preto, lebo je to prvá rastlinka, na ktorej si tieto zvieratá pochutnávajú po zimnom spánku. No a keď som jej povedala, že sa to dá jesť, musela pochopiteľne ochutnať. Síce skonštatovala, že štípe, ale jedla ďalší a ďalší.

Mne najviac chutí len tak čerstvý na opečenom chlebíku s maslom. Tak je asi aj najzdravší. Ale chcela som z neho spraviť aj niečo trvanlivejšie, čo si budeme môcť dať aj o pár týždňov a vitamíny sa uchovajú. Rozhodla som sa pre jednoduché pesto. Robila som ho prvýkrát a zistila som, že ešte musím lepšie odhadnúť pomery a množstvá. Je dosť husté, takže som asi dala málo oleja, ale ten sa dá vždy doliať.

Recept na pesto z medvedieho cesnaku:

  • medvedí cesnak
  • olivový olej
  • vlašské orechy
  • citrón
  • soľ

Postup: Všetko som dávala odhadom. Boli to približne dve veľké hrste medvedieho cesnaku, ktoré treba poriadne umyť. Pridala som jednu hrsť vlašských orechov, trochu soli a šťavu asi zo štvrťky citróna. Olej som pridávala postupne. Všetko som zmixovala tyčovým mixérom, kým z toho nebola kašička. Vyšli mi z toho dva malé poháriky (pôvodne zo 145 gramových jogurtov). Ako ale píšem, pesto by asi malo byť olejovitejšie, takže keď z neho trochu odjeme, na vrch prilejem olej a tým by sa malo aj lepšie zakonzervovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *