Aktivity Pečenie

Mikulášske zvieratká

Na Mikuláša sme sa rozhodli nedarovať kupované sladkosti, ale radšej vlastnoručne upečené a možno aj trochu zdravšie. Recept som našla v časopise Apetit, a aby som nemala výčitky svedomia, keď budem dávať sušienky Táničke, nahradila som cukor sirupom z jačmenného sladu a pridala som perníkové korenie, aby sme si doma urobili vianočnú náladu. Cesto bolo ale veľmi lepivé, takže som prisypávala špaldovú múku, kým som nebola spokojná s konzistenciou. Výsledkom sú celkom chutné, ale veľmi krehké a rozpadávajúce sa sušienky. Nedali sa tým pádom zabaliť, tak ako som chcela, takže sme ich spoločne s Táničkou venovali v plastovej nádobke vystlanej kuchynskými utierkami. Nie veľmi estetické, ale aspoň stuha vo vianočných farbách bola.

Aby bolo pečenie zábavné aj pre Táničku, vykrajovali sme zvieratká a posypávali sme farebnými cukrovými konfetami a čokoládovými guličkami (z tých sme spravili aj oči) a na niektoré sme dali len vlašské orechy.

Recept na sušienky:

  • 200 g hladkej pohánkovej múky
  • 50 g špaldovej múky
  • 160 g masla
  • 70 g sirupu z jačmenného sladu
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžička perníkového korenia.

Postup: Všetky ingrediencie nasypeme / vylejeme do misy, v ktorej vypracujeme cesto. Necháme chvíľu odpočinúť v chladničke, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme. Pečieme na 180°C približne 7 minút na plechu vystlanom papierom na pečenie .

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *