Nezaradené

Fermentovaná zelenina / Pickles

Konečne som sa odhodlala vyrobiť si doma vlastnú nakladanú fermentovanú zeleninu, čiže pickles, čiže krátko kvasenú kapustu. Nemusí to byť len kapusta, ale vo väčšine receptov je kapusta základ. Dá sa použiť aj červená repa, mrkva, reďkovka atď. a rôzne koreniny (rasca, bobkový list, nové korenie, cesnak…). Okrem toho, že je to skvelá príloha k mäsu, tak je vraj takáto fermentovaná zelenina veľmi zdravá, lebo obsahuje veľa probiotík a vitamínov. Je vhodná aj pre deti, len ju treba pre úplne malé deti prepláchnuť kvôli veľkému množstvu soli.

Výroba prekvapivo vôbec nebola zložitá, len je dobré mať správnu nádobu. V receptoch odporúčali veľké štvorlitrové zaváraninové poháre, ale taký sme doma nemali. Ani by som sa na takú veľkú dávku neodhodlala. Tak som použila starý zaváraninový pohár, ktorému už chýba tesnenie a mám ho len na uskladnenie suchých potravín. Aby som zabezpečila stlačenie zeleniny, použila som vázu naplnenú vodou. Tá sa zmestila tak akurát do zaváraninového pohára a okolo nej zostala len niekoľko milimetrová medzera. Zelenina totiž musí byť stlačená tak, aby bola celá ponorená v šťave, ale nad ňou musí ešte zostať miesto.

Recept na rýchlo kvasenú (fermentovanú) kapustu / pickles:
  • 1/2 hlávky červenej alebo bielej kapusty
  • 1 mrkva
  • 1 malá cibuľa
  • 1/2 lyžice morskej soli

Množstvá závisia na veľkosti pohára.

Postup: Zaváraninový pohár sterilizujeme vriacou vodou. Zeleninu dobre umyjeme a nastrúhame na väčšie kúsky. V mise ju rukami zmiešame so soľou a prípadne korením a počkáme, kým nepustí šťavu. Ja som čakala približne hodinu, ale proces sa urýchli, keď zeleninu mačkáme. Potom po hrstiach plníme pohár a dobre zatláčame. Nakoniec celé zatlačíme naplnenou vázou alebo pohárom alebo fľašou, ktorú sme predtým dobre umyli v horúcej vode. Pohár necháme stáť v izbovej teplote v hlbokom tanieri, pretože by z neho mohla vytekať šťava. V receptoch sa uvádzali rôzne doby, po ktoré treba takto pripravenú zeleninu nechať kvasiť (od 24 hodín až po 6 dní). Mne sa približne po dvoch dňoch na vrchu objavili bublinky. Ochutnala som a bola dobrá, mierne kyslá, tak som si povedala, že je hotová a presunula som ju do chladničky. Samozrejme už zatvorenú, bez vázy.

Pre viac info, pozrite napríklad na Apetit alebo do knižky Hemsley&Hemsley, ktorú som spomínala minule.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *