Nezaradené

Domáca lučina

Lučina je super vec. Je zdravá, deťom chutí a stačí ju natrieť na dobrý kváskový chlebík a desiata alebo olovrant sú hotové. No a ešte viac super je, keď je domáca. Podľa nálady sa dá spraviť len osolená alebo s rôznymi bylinkami, či korením. Prípadne úplne neosolená sa dá využiť do cheesecaku alebo podobného koláča namiesto mascarpone.

Príprava je veľmi jednoduchá. Stačí zmiešať jogurt a kyslú smotanu (niekto pridáva aj sladkú smotanu alebo tvaroh v rôznom pomere), podľa chuti primiešať iné prísady a nechať v gáze, či utierke odkvapkať srvátku. Trvá to približne 24 hodín.

Základný recept:

  • 500 ml bieleho smotanového jogurtu
  • 250 ml kyslej smotany
  • soľ
  • podľa chuti: pažítka, petržlen, medvedí cesnak, mletá paprika, kurkuma…

Postup: Všetky prísady v mise dobre premiešame. Pripravíme si sitko, ktoré vystelieme nejakou textíliou, napríklad gázou (tej treba viac vrstiev), utierkou alebo látkovou plienkou. Ja som kúpila v lekárni netkanú textíliu v tvare trojuholníka, ktorú som rozstrihala na menšie trojuholníky, aby akurát prečnievali cez sitko. Látka bola dosť hustá, takže mi stačila jedna vrstva, teda jeden trojuholník. Vystlané sitko vložíme do misy alebo hrnca, do ktorého bude odkvapkávať srvátka. Vlejeme doň pripravenú zmes jogurtu a smotany a látkou ju zabalíme.

Dáme do chladničky a o 24 hodín je lučina hotová.

Srvátku som nevyliala, dá sa totiž využiť do polievky, do cesta alebo len tak vypiť, vraj je veľmi zdravá.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *