Do knižnice Pečenie

Banánový chlebíček od Hemsley&Hemsley

Minule pri motaní sa v kníhkupectve som narazila na kuchársku knihu „Umění dobrého jídla“ od sestier Jasmine a Melissy Hemsley. Tak ma nadchla, že som ju hneď kúpila a zopár receptov som v priebehu pár dní vyskúšala. Naozaj. Kniha je totižto vlastne návodom, ako rýchlo a jednoducho pripravovať raňajky, obedy, večere, desiate, olovranty, dezerty, ako kombinovať jednotlivé zložky jedla, aj ako si naplánovať nákup a varenie, či ako zužitkovať zvyšky. Na väčšinu receptov navyše netreba veľa surovín, prípadne sú pri recepte aj alternatívy, ktorými sa dajú nahradiť.

K môjmu terajšiemu režimu sa to úplne hodí, pretože s Táničkou nechodíme na veľké nákupy a počas týždňa nevyvárame veľké jedlá. Okrem toho sa snažíme variť čo najzdravšie a nevariť zbytočne veľké množstvá, aby sme jedli rozmanito a zbytočne neplytvali. V knihe je napríklad popísaný príklad toho, ako si v nedeľu prichystať niektoré suroviny (napríklad kurací vývar), ktoré sa pridaním čerstvých surovín dajú počas týždňa rýchlo premeniť na hotové jedlá alebo sa dá časť zamraziť a bude v pohotovosti na neskôr.

Okrem iného sme vyskúšali recept na banánový chlebíček z mletých mandlí a ľanových semienok. Táničku bavilo roztláčať banány, mlieť mandle aj ľanové semienka a, samozrejme, rozbíjať vajíčka. Je to taká super zdravá desiata alebo olovrant na ihrisko. Polovicu som zamrazila, takže budeme mať aj na ďalší týždeň.

Recept na banánový chlebíček (z knihy „Umění dobrého jídla“ od Jasmine a Melissy Hemsley)

Suroviny:

  • 3 zrelé banány
  • 30 g masla izbovej teploty
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (nemala som, tak som nedala)
  • 3 veľké vajcia
  • 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 220 g mletých mandlí
  • 30 g mletých ľanových semienok
  • 1 lyžička ľanových semienok na posypanie
  • morská soľ

Postup: Trúbu si predhrejeme na 170°C. Formu na chlebíček (približne 23×13 cm) vyložíme papierom na pečenie tak, aby presahoval a dal sa do neho chlebík potom zabaliť. V mise rozmačkáme banány s maslom. Pridáme javorový sirup, škoricu, vanilkový extrakt, vajcia, sódu, citrónovú šťavu a štipku soli a prešľaháme metličkou. Prisypeme mleté mandle a mleté ľanové semienka a všetko premiešame. Cesto vylejeme do formy, posypeme ľanovými semienkami a pečieme približne 1 a 1/4 hodiny. Po vychladnutí treba chlebík skladovať v chladničke.

1 thought on “Banánový chlebíček od Hemsley&Hemsley”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *